ShapeShift påstår att tidigare anställd stal 900 000 dollar i Bitcoin

Cryptocurrency-företaget hävdar att den tidigare äldre programvaruingenjör Azamat Mukhiddinov överförde cirka 90 Bitcoin till ett externt konto.

ShapeShift lade idag in en civilåtgärd mot en tidigare äldre programvaruingenjör i företaget.

Det sägs att de tidigare anställda släppte bort cirka 90 Bitcoin av företagets medel till ett externt konto

Enligt arkiveringen återlämnades pengarna, men ShapeShift begär återbetalning för utgifter relaterade till den påstådda stölden.

Cryptocurrency-företaget ShapeShift väckte idag en civil talan i USA: s tingsrätt mot Azamat Mukhiddinov, som ShapeShift anlitade som senior programvaruingenjör i augusti 2018.

Företaget anklagar Mukhiddinov för att ha åtkomst till ShapeShifts datorinfrastruktur för att installera ett program som droppmatade Bitcoin Revolution från Shapeshifts företagskonto till en extern plånbok.

Mellan november 2019 och maj 2020 lyckades Mukhiddinov påstås att sifonera cirka 90 bitcoin från ShapeShifts företagskonto till sitt eget.

„Anges enkelt att någon hade stulit, via elektronisk överföring, 900 000 dollar bitcoin från ShapeShift,“ lyder ShapeShifts klagomål, som lämnades in igår. I maj använde ShapeShift „en enorm mängd av sina interna och externa resurser“ för att uträtta den skyldige.

Den drog slutsatsen att Mukhiddinov var skylden. ( Decrypt har nått ut till Mukhiddinov och ShapeShift-koncernchef Erik Voorhees om rättegången och kommer att uppdatera den här artikeln i enlighet med detta om vi hör tillbaka.)

Den 25 maj säger ShapeShift att den konfronterade Mukhiddinov och att han erkände stölden, men berättade för ShapeShift att han hade spenderat en del av den stulna Bitcoin och konverterat en del av pengarna till amerikanska dollar.

„Följaktligen kunde Azamat inte återbetala alla de cirka 900 000 USD i form av bitcoin – något belopp skulle behöva återbetalas kontant eller i form av andra kryptokurser,“ lyder klagomålet

Enligt klagomålet, bara timmar efter att ShapeShift konfronterade honom, överlämnade Mukhiddinov en duffleväska som innehöll 31 900 dollar i amerikanska dollar och kopplade sedan 60 Bitcoin till ShapeShift. Resten kom i droppar och trassor. „Så småningom återvände Azamat, i en eller annan form, alla de 900 000 dollar i bitcoin som han hade stulit,“ sa ShapeShift.

Men ShapeShift vill ha restitution för kostnaderna för att spåra honom. Den påstådda stölden innebar att ShapeShift-anställda var tvungna att stanna sent på kontoret för att skriva om kod, säkra ShapeShifts mjukvara och ”i allmänhet genomföra en grundlig sanering av företagets datornät, programvara och infrastruktur,” hävdade ShapeShift.

Lyssna på The Decrypt Daily Podcast

Din dagliga dos cryptocurrency-nyheter, lärande, skvaller och diskussioner.

Detta avledde också anställda „från andra lönsamma uppgifter, arbetsuppgifter och projekt, och var tvungna att tillfälligt ta med sig datanätverket och Internetbaserade tjänster offline, vilket påverkade företagets förmåga att driva sin verksamhet och generera intäkter“, säger ShapeShift. Det fick också ShapeShift att försena sin flaggskeppsapp för två månader.

”Totalt uppgick ShapeShifts kostnader och utgifter för utredningen av Azamats stöld och reparationen av dess effekter till tiotusentals dollar, om inte mer”, sades det. Nu vill Mukhiddinov betala tillbaka det.